Skip to main content
  • Widok na miasto i smog
    "Uchwała antysmogowa" - kiedy należy wymienić posiadany kocioł, piec lub kominek?
    Od 1 września 2017 r. na terenie województwa śląskiego obowiązuje Uchwała NR V/36/1/2017 Sejmiku Województwa Śląskiego z dnia 7 kwietnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa śląsk...
  • Baner informujący o spotkaniach z ecodoradcą
    Spotkania z ekodoradcą
    Zapraszamy serdecznie na nadchodzące spotkania z ekodoradcą, które odbędą się w następujących terminach: 17 maja 2024 r. w godzinach 9:00 - 14:00, 5 czerwca 2024 r. w godzinach 11:00 - 16:00...
  • Aplikcja Eco Mierzęcice
    Aplikcja Eco Mierzęcice

    Harmonogram odbioru odpadów oraz powiadomienia w Twoim telefonie...

  • System Informacji Przestrzennej

    System Informacji Przestrzennej Gminy Mierzęcice oraz ewidencja gminnych zbiorów i usług danych przestrzennych


07 grudzień 2012

Szkolenie dla rolników 6.12.2012

6 grudnia br. w Urzędzie Gminy Mierzęcice odbyło się szkolenie, zorganizowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, które prowadziła pani Anna Zawadzak.

 

Tematem szkolenia była „Promocja sprzedaży bezpośredniej na targowiskach stałych”, skierowana do rolników, przedsiębiorców oraz mieszkańców naszej gminy. Szkolenia te organizowane są dla gmin, które przy pomocy unijnego wsparcia budują lub modernizują targowiska stałe w ramach programu „Mój Rynek”.


Spotkanie szkoleniowe otworzyła Sekretarz gminy Bogumiła Szymończyk, która przywitała wszystkich uczestników konferencji. Następnie głos zabrała Inspektor ds. pozyskiwania i wdrażania funduszy europejskich oraz promocji gminy- Dorota Kacprowicz, prezentując zarys przebudowy  targowiska w gminie, który obejmuje m.in. wybudowanie pawilonów handlowych, straganów, nowe oświetlenie, parking, odpływ wody deszczowej  oraz urządzenia sanitarno-higieniczne.


 W trakcie szkolenia zostały omówienie m.in.:

  1. Ekonomiczne aspekty sprzedaży bezpośredniej oraz jej korzyści.
  2. Produkty rolne w sprzedaży bezpośredniej. Jak produkować i jak sprzedawać w higienicznych warunkach.
  3. Korzyści płynące  ze sprzedaży bezpośredniej dla rolnika.
  4. Metody ustalania cen w sprzedaż bezpośredniej.
  5. Sprzedaż produktów pochodzenia roślinnego-dostawy bezpośrednie.
  6. Ograniczenia ilościowe i terytorialne.
  7. Wymagania sanitarno-higieniczne.
  8. Produkty pochodzenia zwierzęcego- sprzedaż bezpośrednia a także w ramach Działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej.
  9. Informacje ogólne na temat sprzedaży bezpośredniej oraz przetwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego.    
  10. Produkty tradycyjne – możliwości sprzedaży.


Na zakończenie szkolenia uczestnicy zapoznali się z dobrymi przykładami sprzedaży bezpośredniej oraz otrzymali materiały szkoleniowe dotyczące sprzedaży bezpośredniej i przetwórstwa.